Assortiment boeken

In de kijker

Jeugdbibliotheek

Alan Gratz, 9/ 11
Aanwinstnummer 11/2271
alan gratz.jpg

11 september 2001. Brandon (9) gaat met zijn vader mee naar één van de torens van het WTC. Ze komen aan op de 107e verdieping, waar zijn vader werkt. Als Brandon even wegglipt om in het winkelcentrum onder de toren nog iets te gaan kopen, komt de lift tot stilstand en breekt de hel los. 18 jaar later in Afghanistan (2019): de Afghaanse Reshmina (11) treft een gewonde Amerikaanse soldaat aan. Ze probeert hem te helpen maar dat is het begin van grote ellende. Afwisselend lezen we de verhalen van de twee hoofdpersonen. Uiteindelijk komen de verhaallijnen bij elkaar en wordt alles duidelijk. Het verhaal van Brandon in één van de Twintowers is huiveringwekkend. Hij is negen jaar en moet in eerste instantie in zijn eentje uit de door terroristen aangevallen toren weg zien te komen. Tussendoor heeft hij zelfs nog telefonisch contact met zijn vader. Reshmina toont de andere kant van het verhaal. Waarom zijn de Amerikanen in Afghanistan en was dat wel een goed idee? Door alle achtergrondinformatie krijg je als lezer een goed beeld van de gebeurtenissen rond 9/11. Heftig maar zeker aanbevolen voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

 

(rec. B. Handgraaf)

© NBD Biblion

Talen

Helen Morales, Antigone rising. The subversive Power of the Ancient Myths, 2021
Aanwinstnummer 2021/635
antigone rising.jpg

Griekse mythen zijn geen onschuldige verhalen. Daar maakt Helen Morales ons van bewust. Ze legt bloot hoe misogynie inherent deel uitmaakt van de verhalen (de mythe van Phaedra leert ons dat vrouwen liegen over verkrachting, de mythe van Cassandra  leert ons dat vrouwen gestraft zullen worden als ze seks weigeren en dat niemand hen zal geloven als ze de waarheid vertellen, de Medusa-mythe leert ons dat het de verkrachte vrouw is die gestraft zal worden en niet de verkrachter, de Daphne-mythe leert ons dat het het voorkomen van de vrouw is dat seksuele agressie uitlokt en ze er dus om gevraagd heeft). Zo bespreekt Morales Aristophanes’ Lysistrata, Sophocles’ Antigone, Ovidius’ Metamorphoses, kledingvoorschriften en Hippocrates’ dieetvoorschriften.

Diezelfde verhalen kunnen ook emanciperend aangewend worden: zo fungeerden de Amazonen (in de oudheid model van ‘bad women’), Lysistrata en Antigone als rolmodel voor feministen. Morales bekijkt hoe de oude verhalen ‘have been read, misread, to serve (or resist) progressive agendas’. Popster Beyoncé, romanschrijver Ali Smith, de Mexicaanse burgerwachtmoordenaar Diana: ze hebben oude mythen gerecupereerd als uitingen van verzet / ze hebben zich laten inspireren door de oude mythen voor hun verzet.

Een belangrijk boek.

(rec. Koen Vandendriessche)

Strips / Graphic novels

Aimée De Jongh, Dagen van Zand
Aanwinstnummer 2021/1001
dagen van zand.jpg

Dagen van zand is na De terugkeer van de wespendief, Bloesems in de herfst en Taxi de vierde grote graphic novel van Aimée de Jongh.
Ze heeft zich met haar eerlijke en gevoelige verhalen een plekje veroverd in het Nederlandse striplandschap blijkens de grote belangstelling voor Dagen van zand.
Terecht, want het is een fantastisch boek geworden!
Allereerst valt het prachtige kleurgebruik op (De terugkeer van de wespendief en Taxi waren ongekleurd). De zachte en zorgvuldige manier van inkleuren doen de toch al fraaie tekeningen van De Jongh nog beter uitkomen.

Haar verhaal speelt in het Amerika van de jaren dertig. Een jonge fotograaf weet een opdracht in de wacht slepen: het fotograferen van The Dust bowl. Door aanhoudende droogte en verkeerd gebruik van bouwland zijn delen van Kansas, Texas, New Mexico, Colorado en Oklahoma zo goed als onbewoonbaar geworden. Veel inwoners vluchtten weg, wie achterbleef levert een dagelijks gevecht tegen stof, zand en de dood.
De Jongh vertelt niet alleen over het lot van de inwoners van The panhandle (de pannensteel Oklahoma; het zwaarst getroffen Dust bowl-gebied) maar ook over de moeilijkheden die fotograaf John Clark ervaart.
Zo is het fotograferen van de slachtoffers van de zand- en stofstormen nog niet zo eenvoudig. Tegenwoordig lijkt het alsof íedereen wel op de foto wil, maar dat was in het Amerika van de jaren dertig wel anders. John krijgt te maken met schuwheid, schaamte en achterdocht. Pas als hij zich beseft dat hij het helemaal verkeerd aanpakt en de bewoners van het gebied als mens tegemoet treedt in plaats van als fotograaf krijgt hij de plaatjes die hij wil.
Maar John worstelt ook met zichzelf. Door de verschrikkingen die hij te zien krijgt vraagt hij zich af waarom hij dit beroep koos en dat leidt tot een verrassende conclusie.

 

(rec. Hans Hartgers)

Mens en Maatschappij

Haim Omer, Nieuwe autoriteit / Verbindend gezag voor het onderwijs
Aanwinstnummer 2021/1220
nieuwe autoriteit.jpg

Gezag is in deze tijden geen vanzelfsprekendheid meer. Er is vandaag veel aandacht voor een positieve relatie met leerlingen. Maar wat te doen als kinderen of jongeren zich misdragen? Hoe streng mag je nog zijn? Mag er nog gestraft worden? Binnen één school leven vaak heel uiteenlopende antwoorden op deze vragen. Het gevolg is twijfel en onmacht.

Haim Omer ontwikkelde nieuwe autoriteit (in Nederland ook verbindend gezag genoemd) als antwoord op deze onmacht. Leraren vormen samen met ouders een ondersteunend netwerk, waarin aanwezigheid, zelfcontrole, een goede relatie met leerlingen en verzet tegen ongewenst gedrag de kernelementen zijn. Gezag en relatie, grenzen en warmte zijn in dit gedachtegoed met elkaar verbonden. In dit boek laat Omer zien hoe leraren meer antwoorden hebben op onacceptabel gedrag dan alleen maar straffen om hun gezag op een krachtige manier vorm te geven.

Nieuwe autoriteit/verbindend gezag voor het onderwijs is voor leraren, schoolteams en geïnteresseerde ouders een wegwijzer om samen sterker te worden in gezag.

Haim Omer, hoogleraar psychologie in Tel Aviv, schreef na diverse boeken voor hulpverleners en ouders voor het eerst een boek dat zich volledig richt tot leraren en schoolteams.

 

(bron: https://www.standaardboekhandel.be)

Wetenschappen

Bart Husslage, Zebra-reeks 47 sociale netwerken
Aanwinstnummer: 2021/281
zebra.jpg

Wat hebben een klas leerlingen, webpagina's en een terroristische organisatie met elkaar te maken? Ze vormen allemaal een sociaal netwerk. In dit Zebra-boekje leer je hoe je wiskunde kunt gebruiken om te bepalen wie de populairste leerling in een klas is. Maar ook hoe Google wiskunde inzet om te bepalen welke webpagina bovenaan de zoekresultaten komt te staan. En zelfs hoe veiligheidsdiensten weten welke personen ze in de gaten moeten houden om aanslagen te voorkomen. In de tekst van dit boekje vind je veel opgaven waar je direct mee aan de slag kunt. In het laatste hoofdstuk vind je enkele grotere opdrachten die je kunt gebruiken voor een profielwerkstuk.

 

(bron: https://www.bol.com)

Cartografie

Nick Kanas, Star maps. History, Artistry and Cartography
anwinstnummer 2021/882
stars.jpg

Ontdek de schoonheid en het ontzag van de hemelen door middel van de rijke hemelprenten en sterrenatlassen die in dit derde editie boek worden aangeboden. De auteur schetst de ontwikkeling van de hemelcartografie van de oudheid tot de moderne tijd, beschrijft de relaties tussen verschillende sterrenkaarten en atlassen, en relateert deze begrippen aan onze veranderende ideeën over de plaats van de mensheid in het heelal. In dit boek komen ook meer hedendaagse kosmologische ideeën, voorstellingen van sterrenbeelden en cartografische ontwikkelingen aan de orde. De tekst is verrijkt met 226 afbeeldingen (141 in kleur) uit echte, antiquarische hemelboeken en atlassen, elk met een uitleg van unieke astronomische en cartografische kenmerken. Deze nooit eerder verkrijgbare hardcover editie bevat twee nieuwe hoofdstukken over kaarten in picturale stijl en hemelbeelden in de kunst, evenals meer dan 50 nieuwe afbeeldingen. Bovendien zijn de kleurenplaten nu direct in de tekst verwerkt, waardoor de lezer een levendige, meeslepende blik in de geschiedenis van sterrenkaarten krijgt.

 

(bron: https://www.booktopia.com.au)

Vertaald met www.DeepL.com/Translator