top of page
Assortiment boeken

In de kijker

Jeugdbibliotheek

Uitgeverij Van In, Boektoppers voor de eerste graad
Aanwinstnummer 11/2380, 11/2312, 11/2309
thumbnail_597931_1.png

Het geheim van de tempelier - Patrick Lagrou

De 12-jarige Bert mag mee met zijn vader, die als archeoloog opgravingen bij de tempelierhoeve in het West-Vlaamse Slijpe leidt. Maar niet iedereen daar heeft goede bedoelingen. De ontdekking van een middeleeuws graf is het startschot van een hels avontuur, dat Bert via Zuid-Frankrijk naar het hartje van Jeruzalem leidt. Daar, diep onder de Tempelberg, moet hij het geheim van de tempelier ontrafelen.

Maar ik ben jou niet - Nadine Swagerman

Jamie is sinds kort uit huis geplaatst en moet nog erg wennen aan haar nieuwe thuissituatie. Haar moeder kon niet meer voor haar zorgen en nu woont Jamie bij Karin en Derek en hun dochter Mira. Hoewel ze het goed kan vinden met Mira, voelt Jamie zich nog niet echt thuis bij de familie Mulder. Het lukt haar maar niet om haar verleden los te laten. Ze hoort een raar geluid en ziet soms iemand rond het huis dwalen. Als de man op een dag het huis binnendringt, weet ze dat ze in gevaar is… 

>

Adem – Tsunami - Nico De Braekeleer

2165. Na een serie zware natuurrampen is het gewone leven op aarde verwoest. Sommige overlevenden houden zich staande in bewaakte vestigingen, anderen zwerven rond. In deze wereld leven Skye en Jazz. Ze doorstaan vele gevaren, maar ze leren ook nieuwe vrienden kennen, zoals de gesloten River en de arrogante Colin. Wanneer hun wegen elkaar kruisen, besluiten ze samen op te trekken. Maar een tsunami lijkt vroegtijdig een einde te maken aan hun expeditie...

Liefste Esther - Herman Van Campenhout

Lotte heeft een hechte band met haar grootmoeder Esther. Ze deelt alles met haar, maar andersom weet ze heel weinig over oma’s leven. Tot ze op een dag drie oude brieven terugvindt, gericht aan Esther. Lotte is vastbesloten het raadsel achter de brieven te ontsluieren. Haar speurtocht brengt haar naar Duitsland, naar het dorpje waar oma woonde tot de oorlog uitbrak. Daar ontdekt Lotte meer over oma’s verleden, dat onlosmakelijk verbonden is met de Tweede Wereldoorlog.

De zwarte adem – code F242 - Erwin Claes

In het Historisch Museum van Vordersteen gebeurde een vreselijke moordpartij. Vreemd genoeg overleefde de 14-jarige Vigo Morris de gruwel. Maar hij is zijn geheugen volledig kwijt en kan zich niets herinneren van de moorden of van de tijd daarvoor. Hoofdinspecteur O'Quinn zet zijn tanden in de zaak en beschouwt Vigo al snel als hoofdverdachte. Vigo kan geen kant op, maar hij is er rotsvast van overtuigd dat hij de schuldige niet is en gaat zelf op onderzoek.

Niet Nederlandstalige boeken

Vincent Cronin, The wise man from the West
Aanwinstnummer 2021/1036
550x817.jpg

Matteo Ricci, een vroege rekruut van de jezuïetenorde, werd in 1582 als missionaris naar China gestuurd. Hij benaderde de keizer met een bijbel in de ene hand, maar in de andere droeg hij veel van de verzamelde technologische en filosofische wijsheid van het Europa van de late Renaissance met zich mee, en zo vond hij gunst bij de Mandarijnen, de mannen van geleerdheid die een hoge status genoten aan het keizerlijk hof. Hij leerde Chinees om beter met hen te kunnen discussiëren over problemen in wetenschap en technologie, maar ook over godsdienst en het hiernamaals. Maar zijn vooruitgang bleef niet ongestoord, want de Wijze Man uit het Westen werd gezien als een onrustbarend element in een al te gevestigde maatschappij. Ricci stierf in 1610, teleurgesteld in zijn ambitie om de keizer, en met hem heel China, tot het christendom te bekeren.

Dit verhaal van het eerste volledig gedocumenteerde contact tussen West en Oost biedt een fascinerend inzicht in de geschiedenis van ideeën tijdens één van de meest vruchtbare tijdperken in de Europese en Chinese geschiedenis. Vincent Cronin heeft met zijn wetenschappelijke, elegant geschreven werken over geschiedenis en biografie een reputatie opgebouwd als een van de beste populaire historici van zijn generatie. Dit vroege boek bewijst zijn gave als een scherp observerende en gevoelige historicus.

 

Bron: https://www.penguin.com

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Strips / Graphic novels

Margaret Atwood / Renee Nault, Het verhaal van de dienstmaagd
Aanwinstnummer 2021/1000
41l8oOb846L._SX336_BO1,204,203,200_.jpg

In 1985 verscheen voor het eerst de dystopische roman Het verhaal van de Dienstmaagd, het huiveringwekkende verhaal over de jonge vrouw Vanfred in het Amerika van een nabije toekomst, waar de macht is overgenomen door een radicaal-religieuze groepering.
Alleen al in de Engelse taal zijn er meer dan acht miljoen exemplaren van verkocht. De tv-bewerking met Elisabeth Moss en Joseph Fiennes droeg vervolgens ook bij aan dat fenomenale succes.
Nu verschijnt de graphic novel Het verhaal van de Dienstmaagd, met tekeningen van Renee Nault. Een even schitterend als angstaanjagend boek.
Margaret Atwood (Ottawa, 1939) wordt beschouwd als de ‘Grande dame’ van de Canadese literatuur. Ze woon in Toronto en verwierf de afgelopen halve eeuw een miljoenenpubliek.

Bron: https://www.standaardboekhandel.be

Tip: Bekijk het striptijdschrift 'Stripmunk' via deze link:

Hier alvast de eerste drie hier:

Stripmunk 1

Stripmunk 2

Stripmunk 3

Mens en Maatschappij

Stefaan Lammertyn, Succesvol met sociale media. Effeciënt zakendoen met Facebook, Twitter, LinkedIn...
Aanwinstnummer 2021/1166
frontImagesLink.jpg

"Stefaan Lammertyn heeft een vlotte schrijfstijl en heeft absoluut kennis van zaken. Zelfs 'ervaren' SM-ers kunnen hier iets van leren."KMO-insider, december 2011"

Absolute beginners krijgen stap voor stap een zicht op de vele mogelijkheden, meer gevorderden vinden hun gading met heel wat tips, tricks en een gedetailleerd stappenplan."ZO-magazine, mei 20122

Evolutie of revolutie? Technologieën veranderen ons leven drastisch en maken het boeiend, maar soms ook wel lastig. Want bijblijven is vandaag de dag geen evidentie meer. Het gaat verbazend snel vooruit. Met dit boek begeleidt Stefaan Lammertyn jou in de fascinerende en snel veranderende wereld van sociale media. Hij reikt je praktische tips aan en leert je op een efficiënte manier werken met sociale media.#SM4KMO

(bron: https://www.standaardboekhandel.be)

Wetenschappen

Chiara Valerio, Een menselijke geschiedenis van de wiskunde
Aanwinstnummer: 2021/1395
539x840.jpg

Wiskunde is ontstaan omdat mensen ongeduldig en onzeker zijn. Ze wilden greep krijgen op de werkelijkheid om hen heen. Daarom verzonnen ze een manier om tijd te markeren en dingen te tellen. Deze levensbehoefte van de mens is de basis van alle wiskunde.

Chiara Valerio vertelt dit spannende verhaal over de fascinerendste, de ongrijpbaarste van de exacte wetenschappen aan de hand van het leven van zes bestaande en één verzonnen wiskundige. Ook al waren het genieën, ze bleven mensen van vlees en bloed, dikwijls worstelend met een vroegrijp en dwingend talent, dat hen eenzaam maakte. Hun grote ontdekkingen zijn dan ook verhalen over vaders en zonen, liefdes en mislukkingen, doorzettingsvermogen en geluk.

Bron: https://www.bol.com/be

Cartografie

Nick Kanas, Star maps. History, Artistry and Cartography
anwinstnummer 2021/882
stars.jpg

Ontdek de schoonheid en het ontzag van de hemelen door middel van de rijke hemelprenten en sterrenatlassen die in dit derde editie boek worden aangeboden. De auteur schetst de ontwikkeling van de hemelcartografie van de oudheid tot de moderne tijd, beschrijft de relaties tussen verschillende sterrenkaarten en atlassen, en relateert deze begrippen aan onze veranderende ideeën over de plaats van de mensheid in het heelal. In dit boek komen ook meer hedendaagse kosmologische ideeën, voorstellingen van sterrenbeelden en cartografische ontwikkelingen aan de orde. De tekst is verrijkt met 226 afbeeldingen (141 in kleur) uit echte, antiquarische hemelboeken en atlassen, elk met een uitleg van unieke astronomische en cartografische kenmerken. Deze nooit eerder verkrijgbare hardcover editie bevat twee nieuwe hoofdstukken over kaarten in picturale stijl en hemelbeelden in de kunst, evenals meer dan 50 nieuwe afbeeldingen. Bovendien zijn de kleurenplaten nu direct in de tekst verwerkt, waardoor de lezer een levendige, meeslepende blik in de geschiedenis van sterrenkaarten krijgt.

 

(bron: https://www.booktopia.com.au)

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geschiedenis

Henk Anseeuw / Jan Anseeuw / Bert Gevaert, Brugge voor Napoleon. Een stad onder Frans bewind, 1794-1814
anwinstnummer 2021/1326
front-medium-2711139686.jpg

Op 5 mei 1821 sterft Napoleon op Sint-Helena, een godvergeten eiland in de Atlantische Oceaan. Na zijn nederlaag in Waterloo (1815) meenden de geallieerden dat de ‘kleine korporaal’ langzaam vergeten zou raken. Napoleon verloor wel zijn laatste veldslag, maar zijn invloed is nog tot op vandaag merkbaar.
De Franse keizer deed ook Brugge aan, toen een ingeslapen provincie-stadje. Hij kwam er twee keer op bezoek, namelijk als populaire consul in 1803 en als absolutistisch keizer in 1810.
Gedurende ruim twintig jaar voelde Brugge – en tal van andere steden in Europa – de hete adem van de Franse bezetter in de nek. Die bezetter eiste drastische hervormingen, vaak tegen de wil van het volk, de kerk en de staat. Stadsarchivaris Jan Anseeuw, en de auteurs Henk Anseeuw en Bert Gevaert brachten verschillende Brugse specialisten samen voor een omvattend naslagwerk over de Franse tijd in Brugge.
Ze volgen het spoor van gewone soldaten, excellente kunstenaars en veteranen, maar ook van criminelen, deserteurs en doodarme mensen.
Dit schitterend geïllustreerd boek toont verschillende nooit eerder gepubliceerde afbeeldingen en is een must voor liefhebbers van Brugge én de Napoleontische tijd!

Bron: https://www.standaardboekhandel.be

bottom of page