top of page
elpenor_edited.jpg

Griekse vazen

Collection of Etruscan, Greek & Roman Antiquitiesvan Sir W. Hamilton, in de Cultuurbibliotheek

 

De Cultuurbibliotheek (CB) bewaart 7 boeken van Hamiltons collectie ‘Griekse vazen’. (Aanwinstennummers in de CB 2006/1060 tot 2006/1066.) Ze zijn gebonden in een half lederen blauwe band met paarse etiketten en gemarmerde schutbladen. De reeks stelt heel wat vragen. We willen de zeven boeken beschrijven en vergelijken met een volledige reeks. De collectie van Hamilton verscheen in 8 delen: de eerste vier bezorgd door Pierre-François Hugues D’Hancarville en enkele jaren later vier delen door Johann Heinrich Wilhelm Tischbein.

 

In 2004 verscheen een Taschen-boek (CB 2006/1067) over de eerste vier boeken van de collectie Hamilton. Het is een typische Taschen uitgave: drie talen, groot, zwaar en vol prenten die vaak nog vergroot en soms zelfs nog wat ‘bijgewerkt’werden. Taschen schenkt geen aandacht aan de teksten van D’Hancarville maar het boek krijgt wel als inleiding twee interessante artikels mee: Sebastian Schütze over Hamilton in Napels, zijn collectie en de uitgave ervan, de discussie over de oorsprong van de vazen, en de invloed die het werk in Europa kreeg; Madeleine Gisler-Huwiler met een artikel over de vazen in het British Museum From Naples  to London: Fate of the First Hamilton Collection.
 

Om zicht te krijgen op de reeks in de CB willen we die vergelijken met de uitgave van Taschen want die is gebaseerd op de reeks die bewaard wordt in de Ana Amalia bibliotheek in Weimar. We gaan er van uit dat die volledig is.

Peintures de vases Etrusques In de bibliotheek van de Stedelijke Academie Brugge

 

Tijdens een opendeurdag in de Brugse Stedelijke Academie, wandelde ik de bibliotheek binnen en werd er vriendelijk ontvangen door de bibliothecaris. De bibliotheek bestaat uit twee gescheiden gedeeltes: beneden de moderne ibliotheek die gebruikt wordt door leerkrachten en leerlingen; boven de oude bibliotheek die niet direct bruikbaar is maar langs de muren wacht op exploratie. De bibliothecaris vertelde me dat deze afdeling historisch interessant is maar niet geordend. Een belangrijk deel handelt over architectuur en is afkomstig van architect Louis Delacenserie (1838-1909).


Ik stelde me voor als oud bibliothecaris van de Cultuurbibliotheek en, nog vol van het artikel dat ik pas schreef, vertelde ik hem over Sir William Hamilton (1) en zijn mooie publicatie van Griekse vazen die we in onze bibliotheek bewaren. De bibliothecaris toont me een werk over architectuur en het tweede werk dat hij vastpakt handelt over … Griekse vazen.

bottom of page